Nerds´ Code Cave #4

Teknologi-afton

Denna code cave hade vi fokus på lite nyare teknologier samt vegetarisk mat. Vi går lite mot den gängse meetup-strömmen och skippar pizza och öl till förmån för nyttig veggo-mat, goda smoothies och sockerfritt kaffebröd. Teknologimässigt stod GraphQL, ReasonML och AWS i fokus denna mörka januarikväll.

GraphQL

Thomas berättar om bakgrunden till Facebooks GraphQL specifikation och implementation, och jämför med REST API. Vi tittar på GraphQLs query language, selection sets, verktyg från Facebook och Prisma, front-end libraries från Apollo och Facebook samt Node-baserad back-end byggd med Apollo.

ReasonML

Sohrab går igenom Reason. För oss som jobbar med React är Reason ett intressant alternativ till ren JavaScript då det bland annat erbjuder komplett statisk typning. Reason kan jämföras med TypeScript men bygger på OCaml. Med OCaml som bas får vi inte bara true immutability utan även stark pattern matching i vår tollbox.

AWS

Mauricio tar upp Amazon Web Services – hur cloud computing fungerar och hur man kan basera sina tjänster och applikationer på en clouding plattform. Vidare redogör Mauricio för vad termer som IaaS, PaaS, SaaS innebär. Hur ser tjänsteutbudet i AWS ut? Hur trendar AWS över tid jämfört med till exempel Azure? Vilka deployment-modeller som erbjuds osv.

Tack ni som deltog och stort tack till Sohrab och Mauricio som höll riktigt bra presentationer. Kommande code caves kommer ägnas åt hälsa, träning och mat för att sedan följas av en code cave med Go programmering.