Nerds’ Code Cave #3 – förstärka ditt varumärke, produktivitet och framgångstro

Nerds’ Code Cave är inte bara kod Code Cave – under det senaste NCC diskuterades betydelsefulla frågor runt försäljning, produktivitet och framgångstro. De viktigaste punkterna är samlade här.

Att sälja sig bäst på intervju 

Det sägs att de första trettio sekunderna är avgörande för att få en bild av den man träffar – då gäller det att ge den andra ett gott intryck. 

I många fall väger personlighet mer än de kompetenser och tjänster man behärskar. Innan intervjun är det viktig att vara avslappnad och utvilad, att inte glömma att tillföra din kropp rätt energi (sömn, mat, andningsövningar). 

Under intervjun ska du ha god hållning, titta i ögonen på den som pratar. Du ska dessutom ha en positiv och öppen inställning.
Var gärna aktiv under hela intervjun – ställ engagerande frågor som tex företagsmål, syfte med ditt uppdrag och hur du bäst kan bidra till teamet. 

Innan du besvarar varje fråga, visualisera dig i de situationerna som kunden beskriver. Ett annat viktigt tips är att läsa på om personen och företaget du ska bli intervjuad av. 

Första veckorna – ur komfortzonen, socialkompetens 

Få kunden och dina kollegor att gilla dig – presentera dig själv, ”bonda” och fråga det du inte förstår. Sprid dock gärna dina frågor – tänk på att de som jobbat längst ofta blir alltid tillfrågade så välj gärna andra personer också. Förstå andras situation och hjälp kollegor istället för att sitta overksam om du är klar med din uppgift. 

Överträffa kundens förväntningar och ta hänsyn till att tid är pengar för kunden 

  • Innan uppdraget har börjat, ta ett titt på bolagets GitHub
  • Kom ihåg på att teknologier utvecklas ständigt, därför är det viktigt att hålla sig ”ajour”
  • Leverera – se till att att få saker att hända
  • Det är aldrig fel att vara kreativ och komma med lösningar – rådge och varna kunden på ett positivt sätt
  • Träna och utveckla dina kompetenser genom att reflektera och förstärka dina brister men också dina skills (man slutar aldrig utvecklas)
  • Våga säga till om du har fastnat på en uppgift – kommunicera tydligt och regelbundet
  • Det är alltid bra att samla feedback och att löpande lämna in rapporter 

Innan det blir dags för nästa kund

En missnöjd kund hittar inte på historier om dig, det är du som skapar dem. Sträva efter att uppdragsgivaren ska säga positiva ord om dig och det bolag du representerar. 

Efter uppdraget ska du samla in all information – alla projekt och teknologier du lärt dig samt referenser. De sista veckorna kan det även vara bra att överlämna och lära upp din efterträdare. Det är alltid bra att tacka kunden och dina kollegor, bjud gärna på tårta – detta sista ”mingel” är alltid ett bra tillfälle för att bredda ditt nätverk.