Från Grafisk Design till Webb

Jag heter Michelle Riedl och jobbar Inhouse med Webb och Grafisk Design. Här berättar jag om min väg från grafisk designer till webbdesigner, och min syn på skillnaderna mellan de olika inriktningarna.

Vägen till Grafisk Design

Jag har ritat på ett mer seriöst sätt än klottrande i marginalerna på anteckningsblock sedan jag var tretton. Efter gymnasiet började jag inse att jag förr eller senare skulle behöva växa upp och skaffa ett jobb. Då verkade det självklart att jag skulle försöka hitta ett yrke inom en av mina hobbys. Det var så jag bestämde mig för att bli designer. Men vilken sorts designer? Illustration och grafik var ett självklart val, och så fick det bli. Under universitetsutbildningen på Mälardalens Högskola i Eskilstuna pluggade vi informationsdesign, och hur man tillämpade det i alla möjliga sorters media och tekniker. Ganska snart hade jag fått upp ögonen för fler tekniker och kanaler som var precis lika utmanande och roliga som traditionell illustration. Men klivet in i webbdesign fanns fortfarande kvar… 

Grafisk design och webb

Att gå från att vara formgivare eller grafisk designer till att designa webbplatser innebär såklart många nya utmaningar. Man måste överväga hur folk navigerar, läser, eller känner för visuella intryck… Men egentligen är webbdesign det ultimata sättet att tillämpa allt man kan inom grafisk design och visuella identiteter. Sällan får man så direkt respons från målgruppen av produkten som på webben där alla genast kan uttrycka sin åsikt – for better or worse… Sällan har man lika klara, tydliga motståndare att försöka hålla jämna steg med. Och sällan måste man hålla sig så alert och uppdatera sin design med tiden som på webben där saker och ting förändras hela tiden. 

Universitetsstudenten och dagisbarnet

Det ligger stor press på dig om du ska göra en design till en trycksak. Mycket kan gå fel. Men när den sedan gått till tryck och blivit färdig så är den ute i världen, färdig. Designen är lite som en universitetsstuderande man förbereder inför arbetslivet och sedan skickar ut i världen. Den kommer möta motgångar såväl som positiva bemötanden. Men det är en stark design, den klarar av det, för du har gjort din research och utfört jobbet på ett bra sätt. Du kan slappna av och påbörja nästa projekt.

Din webbsidas design är lite mer som ett lite klumpigt dagisbarn. Du älskar den, den är fullkomligt underbar i dina ögon och många andras, alla är nyfikna att se vad den klarar av och kan lära sig. Men du måste hela tiden se till så att den inte tappat vantarna eller tagit på jackan ut-och-in. Du måste köpa nya skor när de gamla blir slitna, och blåsa på såren när den kraschat i marken. 

Att bli kompis med WordPress

Som designer har jag fått upp ögonen för det starka verktyg som WordPress är. Det är ett mycket mer direkt sätt att se resultat av sitt arbete, när man successivt kan lägga upp sin design vartefter den blir färdig. Men det är inte utan sina hinder eller problem. Om designen är dagisbarnet med en snuvig näsa men ett glatt leende, så är WordPress dagisfröken som ska ta hand om den. Och helst inte låta den krascha och slå sig så där illa. Men nu är ju tyvärr inte dagisfröknar perfekta – och inte heller WordPress. De har sina begränsningar och trots att det är helt normalt så kommer man självklart bli frustrerad över det vid vissa tillfällen. Men mestadels tycker jag det fungerar bra. Så länge man kommer ihåg att ge henne en kopp kaffe då och då i uppskattning. 

Utveckling av webbsidan

I framtiden kommer jag fortsätta jobba med dagisbarnet – förlåt, jag menar vår webbsida – och utveckla den allteftersom jag själv lär mig mer och utforskar större möjligheter på nätet. Jag ser fram emot den personen jag kommer vara om några veckor eller månader – för hon kommer ha större kunskap och klara av mer utmanande design än jag gör idag. I takt med att dagisbarnet växer och blir mer kapabelt blir även jag bättre på att plåstra om såren och förbereda den inför dagen. Så nu är det bara att fortsätta kämpa med galonbyxor genom den blöta vintern!